ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Πρώτιστο μέλημα του σχολείου μας είναι η ασφάλεια και υγεία των μαθητών και του προσωπικού. Για τον σκοπό αυτό συστάθηκε σχετική επιτροπή για να προγραμματίζει και να συντονίζει τις διάφορες δράσεις.
Με την έναρξη του σχολικού έτους εκπαιδευτικοί εντόπισαν πιθανούς κινδύνους τόσο στις αίθουσες διδασκαλίας όσο και στους εξωτερικούς χώρους του σχολείου (π.χ. κλαδιά δέντρων, ζημιές από εξωσχολικούς). Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών σε συνεργασία με τη Σχολική Εφορεία. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι γίνονται καθημερινοί έλεγχοι σ’ όλους του χώρους του σχολείου για να εντοπιστούν τυχόν κίνδυνοι και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Από τις 7:30-7:45 π.μ. και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων εκπαιδευτικοί επιτηρούν τους διάφορους χώρους που κινούνται οι μαθητές.
Επιπλέον ετοιμάστηκε σχέδιο δράσης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. φωτιά, σεισμός). Πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις ετοιμότητας. Διαθεματικά και βιωματικά οι μαθητές έμαθαν πώς να αυτοπροστατεύονται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η εκπαίδευση αυτή στηρίχτηκε πάνω στις τρεις φάσεις: πρόληψη, ανταπόκριση κι επαναφορά, όπως αυτές περιγράφονται στο σχετικό έντυπο του ΥΠΠΑΝ «Μέτρα προστασίας των μαθητών από διάφορους κινδύνους και συμφορές». Πιο συγκεκριμένα:
Η φάση της πρόληψης αποτελεί το πιο σημαντικό στάδιο για την αντιμετώπιση μιας συμφοράς. Ο σωστός σχεδιασμός και η κατάλληλη προετοιμασία συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αποτροπή ή τη μείωση των συνεπειών μιας έκτακτης κατάστασης.
Στη φάση της ανταπόκρισης γίνονται πράξη όλα εκείνα για τα οποία έχουμε προετοιμαστεί. π.χ. Μαθαίνουμε πόσο σοβαρό είναι το επεισόδιο και λαμβάνουμε τα ανάλογα μέτρα.
Στη φάση της επαναφοράς μετά το πέρας του κινδύνου λαμβάνονται μέτρα για την επαναφορά στην ομαλότητα. Π.χ. Συμπαραστεκόμαστε στους συμμαθητές μας, ζητούμε βοήθεια αν έχουμε ανάγκη
Πέρα από την εκπαίδευση των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης οι μαθητές έμαθαν πώς να περνούν την καθημερινότητα τους στο σχολείο με ασφάλεια και ανέπτυξαν ρουτίνες π.χ. έμαθαν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν τις σκάλες προσεκτικά, να μην τρέχουν στις βεράντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχετικές δεξιότητες έχουν εφαρμογή και στη ζωή τους εκτός σχολείου.
Ακόμα τα κάγκελα μπροστά από το σχολείο υπερυψώθηκαν και τοποθετήθηκε θυροτηλέφωνο ώστε να υπάρχει έλεγχος στα άτομα που εισέρχονται στο σχολείο.
Επιπλέον εκπαιδευτικός του σχολείου από την ομάδα Πρώτων Βοηθειών παρακολούθησε σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών σε περίπτωση κάποιας ανάγκης. Υπάρχουν μάλιστα κουτιά πρώτων βοηθειών σε διάφορα σημεία του σχολικού χώρου. Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι εξοπλισμένες με πυροσβεστήρες, οι οποίοι συντηρούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Επίσης διενεργούνται συχνά έλεγχοι στο κυλικείο από την επιτροπή Κυλικείου του σχολείου σε συνεργασία με το Υγειονομείο, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών. Έλεγχοι διενεργούνται συχνά στο μαγειρείο, όπου ετοιμάζεται και σερβίρεται το γεύμα των μαθητών που μένουν στο προαιρετικό Ολοήμερο.
Ακόμα διενεργούνται έλεγχοι για το πόσιμο νερό τακτικά από τον Υγειονομικό Λειτουργό.
Το επίπεδο σκόνης στην ατμόσφαιρα ελέγχεται καθημερινά από εκπαιδευτικό το σχολείου μέσα από τη σχετική ιστοσελίδα. Σε περίπτωση αυξημένης σκόνης ακολουθείται σχετικό σχέδιο δράσης και οι μαθητές μένουν για διάλειμμα στις αίθουσες διδασκαλίας. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών.
Με την έξαρση του κορωνοϊού τηρήθηκε αυστηρά το σχετικό πρωτόκολλο για διασφάλιση της υγείας τόσο των μαθητών όσο και του προσωπικού. Τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις και τονίζεται ο συχνός και σωστός καθαρισμός των χεριών και του χώρου.
Στα πλαίσια της διασφάλισης ενός ασφαλούς και υγειούς περιβάλλοντος η Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα ή όποτε κρίνεται απαραίτητο.
Επιπρόσθετα υπάρχει συνεργασία με όλους τους φορείς (π.χ. αστυνομία, δασονομείο, πυροσβεστική, Σχολική Εφορεία) για διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των μαθητών, των εργαζομένων και των επισκεπτών στο χώρο.
Σχετικές πληροφορίες
http://www.moec.gov.cy/politiki_amyna/index.html