• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Ενιαίος Αναπτυξιακός Σχεδιασμός Σχολικής Μονάδας

 

   Τριετές Ενιαίο Σχέδιο Βελτίωσης της Σχολικής Μονάδας:

«Καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας με στόχο τη βελτίωση της αναγνωστικής ικανότητας και κατανόησης»

«Η ζωή είναι ωραία με ένα βιβλίο για παρέα»

 

Δράσεις Ενιαίου Σχεδίου Βελτίωσης

1. Διεξήχθηκε έρευνα κατά την έναρξη και το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς με θέμα τις στάσεις των παιδιών του σχολείου απέναντι στο βιβλίο.  Τα αποτελέσματα της αρχικής έρευνας δεν ήταν ενθαρρυντικά και αποτέλεσαν το έναυσμα για τον καθορισμό του στόχου του Ενιαίου Σχεδίου Δράσης Βελτίωσης της Σχολικής Μονάδας.  Η έρευνα στο τέλος της σχολικής χρονιάς έδειξε πως τα παιδιά ανέπτυξαν σε κάποιο ικανοποιητικό βαθμό φιλαναγνωστική κουλτούρα και μεγαλύτερη αγάπη για το βιβλίο.

2. Εφαρμόστηκε καθημερινή πρωινή δεκάλεπτη Ελεύθερη Εθελοντική Ανάγνωση (FRV), κυρίως στα παιδιά των μικρότερων τάξεων.

3. Καθημερινή ανάγνωση ενός συγκεκριμένου λογοτεχνικού βιβλίου από τον εκπαιδευτικό στην ολομέλεια της τάξης.

4. Οργανώθηκαν «Φιλαναγνωστικές εμψυχώσεις» (ειδικό τετράδιο με δημιουργικές εργασίες με στόχο την κατανόηση, προφορικές βιβλιοπαρουσιάσεις κλπ.)

5. Χρησιμοποιήθηκε ο Η/Υ ως εργαλείο για την κατανόηση του λογοτεχνικού βιβλίου μέσα από εφαρμογές (Socrative, Kahoot, Microsoft forms).

6. Δημιουργήθηκε στις τάξεις «Γωνιά του βιβλίου» με βιβλία της ίδιας θεματολογίας όπως «Χριστούγεννα», «Άνοιξη», «Πασχαλιά» κλπ.

7. Καθιέρωση του «Σαββατοκύριακου χωρίς μαθήματα, αλλά με διάβασμα για απόλαυση!». Τα παιδιά  δανείζονταν από το σχολείο βιβλία και εργάζονταν δημιουργικά γύρω από αυτά.

8. Παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων ανέλαβαν τον ρόλο του «Εθελοντή αναγνώστη» και διάβασαν βιβλία μιας συγκεκριμένης θεματικής στα παιδιά μικρότερων τάξεων.

9. «Μαγειρέψαμε… βιβλία». Τα παιδιά των μικρότερων τάξεων ανακάλυψαν τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τη συγγραφή ενός βιβλίου. Ήρωες και αντικείμενα ζωντάνεψαν ξαφνικά με μια δόση… μαγείας.

10. Πραγματοποιήθηκε παζαράκι μεταχειρισμένων βιβλίων.  Τα έσοδα δόθηκαν στο ίδρυμα «Σοφία για τα παιδιά». Η συγκεκριμένη δράση είχε τριπλό στόχο: την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, την επαναχρησιμοποίηση των βιβλίων και την καλλιέργεια του εθελοντισμού.

11. Τα παιδιά επέλεξαν μόνα τους τα βιβλία που ήθελαν να παραμείνουν στη βιβλιοθήκη της τάξης τους προς δανεισμό. Για την επιλογή των βιβλίων οι μαθητές χρησιμοποίησαν κριτήρια όπως: χρονολογία έκδοσης, ποιότητα εκτύπωσης και εικονογράφησης, θεματική κλπ.

12. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου συμμετείχαν σε επιμόρφωση από τον σύμβουλο Λογοτεχνίας που στόχο είχε την επαγγελματική μάθηση σε θέματα που αφορούν την αξιοποίηση  της Λογοτεχνίας στη διαδικασία της μάθησης.

13. Οργανώθηκαν μαθήματα προς τους γονείς/κηδεμόνες των παιδιών που είχαν ως θέμα  λογοτεχνικά κείμενα. Στα συγκεκριμένα μαθήματα υπήρξε αλληλεπίδραση γονιών και μαθητών, αλλά παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία στους γονείς να γνωρίσουν τεχνικές κατανόησης και τρόπους αξιοποίησης των λογοτεχνικών κειμένων στην τάξη.

14. Γονείς και συγγενείς των παιδιών συμμετείχαν σε «Φιλαναγνωστικό κάλεσμα» και διάβασαν αποσπάσματα παραμυθιών στα  παιδιά.

15. Οργανώθηκαν συνδιδασκαλίες μεταξύ εκπαιδευτικών του σχολείου, αλλά και σχολείων της περιοχής με στόχο τον σχεδιασμό και υλοποίηση μαθημάτων γύρω από ένα λογοτεχνικό βιβλίο.

16. Πραγματοποιήθηκε Διασχολική Ημερίδα Λογοτεχνίας με συμμετοχή παιδιών τόσο από το σχολείο μας όσο και από γειτονικά σχολεία Ε΄και Στ΄τάξης.  Μέσα από τη δράση αυτή επιτεύχθηκε τόσο η συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών, όσο και η κοινωνικοποίηση και γνωριμία των παιδιών με μαθητές από άλλα σχολεία.

17. Τα παιδιά ανέλαβαν ρόλο δημοσιογράφου και πήραν συνέντευξη από συγγραφείς με στόχο τη γνωριμία με το έργο τους αλλά και τη διαδικασία συγγραφής και έκδοσης ενός βιβλίου.

18. Πραγματοποιήθηκαν ενδοτμηματικοί διαγωνισμοί με τα πιο κάτω θέματα:

Α. «Διαβάζω στα πιο παράξενα μέρη και φωτογραφίζομαι».  Τα παιδιά με κέφι και φαντασία μας έδειξαν πως ένα βιβλίο μπορεί να μας συνοδεύει παντού.

Β. Διαγωνισμός καλύτερης ανάγνωσης αποσπάσματος ενός βιβλίου. Μέσα από την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων τα παιδιά βελτίωσαν παράλληλα και την αναγνωστική τους ικανότητα.

19. Προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί φιλαναγνωσίας ανάμεσα στους μαθητές όλου του σχολείου, στους οποίους οι μαθητές με φαντασία και δημιουργικότητα κλήθηκαν:

Α. Να σκεφτούν ένα σύνθημα που θα πλαισίωνε τον υπό έμφαση στόχο του σχεδίου δράσης για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Επιλέγηκε το σύνθημα: «Η ζωή είναι ωραία με ένα βιβλίο για παρέα».

Β. Να κατασκευάσουν μια αφίσα η οποία θα συνόδευε το πιο πάνω σύνθημα.

Γ. Να γράψουν μια μικρή, εύθυμη ιστορία με θέμα τα ζώα, εμπνευσμένη από έργα ξένων συγγραφέων.

20. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στη βιβλιοθήκη του Δήμου Λευκωσίας και στις βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων Κύπρου και Λευκωσίας.  Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με βιβλία ποικίλων θεματικών, με τη διαδικασία δανεισμού, την οργάνωση μιας βιβλιοθήκης και γενικά εκτίμησαν την αξία του βιβλίου. Η επίσκεψη στο Κρατικό Τυπογραφείο που ακολούθησε, συνέβαλε στη γνωριμία των παιδιών με τη διαδικασία έκδοσης ενός βιβλίου.

21. Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γονέων:

Α. Οργανώθηκε «φιλαναγνωστικός καφές» για γονείς με διάλεξη που είχε ως θέμα τη σημασία της φιλαναγνωσίας στη βελτίωση της αναγνωστικής ικανότητας και της κατανόησης.

Β. Πραγματοποιήθηκε έκθεση παιδικού βιβλίου.

Γ. Εκτυπώθηκαν φανέλες για όλα τα παιδιά του σχολείου, στις οποίες αναγραφόταν το σύνθημα: «Η ζωή είναι ωραία με ένα βιβλίο για παρέα» και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες δράσεις που οργανώθηκαν, με θέμα τη φιλαναγνωσία.

Δ. Εκτυπώθηκαν πανό με το σύνθημα του σχεδίου δράσης και με έργα μαθητών από τον διαγωνισμό αφίσας. Τα πανό αναρτήθηκαν σε διάφορους χώρους του σχολείου για να  υπενθυμίζουν σε μαθητές και επισκέπτες πως: «Η ζωή είναι ωραία με ένα βιβλίο για παρέα».